Het sinterklaasfeest

Voor 1945 werd Sinterklaas meestal door slechts één Piet vergezeld, maar tegenwoordig buitelen in zijn gevolg tientallen Pieten, die snoepgoed uitdelen en daarnaast veel capriolen en gekkigheid uithalen. De Pieten zijn clownesk, met als uitzondering een zogenaamde 'hoofdpiet'.

Kort na de landelijke intocht komt Sinterklaas ook in bijna alle steden en dorpen aan en wel met de meest uiteenlopende vervoersmiddelen. De schimmel, Amerigo, ontbreekt echter zelden. Ook al wordt de bisschop per boot, koets, brommer of helikopter aangevoerd, vaak staat er een nerveus paard te wachten op de bisschop, waarna het dier zorgt voor een al dan niet spectaculaire intocht ter plaatse.

Dan wuift de Sint waardig vanaf zijn rijdier naar de toegestroomde menigte. Na Sinterklaas en de Pieten volgt er meestal een stoet met fanfare, majorettes, ruiterverenigingen en dergelijke. Verdwijnt Sinterklaas uit het zicht dan klinken er speciale afscheidsliedjes, waarvan 'Dag Sinterklaasje' de meest bekende is.

Zodra de Sint officieel in het land is, mogen de kinderen bij het naar bed gaan hun schoen voor de schoorsteen zetten. Oorspronkelijk bracht Piet ze immers persoonlijk door de schoorsteen. Als de schoen niet bij een schoorsteen gezet kan worden, dan dient een verwarmingsradiator voor het goede doel. Soms doen kinderen nog hooi en wortel 'voor het paard' in hun schoen en ze vinden er een geschenkje voor terug. Daarbij is het gebruikelijk dat er sinterklaasliedjes worden gezongen.

Over Sinterklaas in Baarn

Op de tweede zaterdag van november komt Sinterklaas in Nederland aan. In Baarn zal de Sint en zijn gevolg een bezoek aan Baarn brengen op 19 november 2022. Dit is de zaterdag ná de nationale Intocht. Hou deze website in de gaten voor alle informatie over het bezoek van Sinterklaas aan Baarn.

Donaties

Contact

Stichting Intocht Sint Nicolaas Baarn

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media